Kókuszos piskóta alagút - paleo, SAD 23. forduló "Kókusz Pókusz"

2014-03-09

sponsored links






Katica konyhájában láttam meg ennek a desszertnek a hagyományos verzióját, azonnal elképzeltem hétvégi desszertnek. El is készült paleo változatban, gyönyörû és nagyon finom:) Ezzel a sütivel nevezek a SAD 23. fordulójára, melynek házigazdája Be sweet, a téma pedig "Kókusz Pókusz", hát kókuszban nem szenvedünk hiányt az utóbbi hónapokban:)

Hozzávalók a piskótához:
5 tojás
4 ek. erythritol por alakban
5 ek. finomra õrölt mandula (az enyém blansírozott, de a sima is jó)
 +
2 ek. cukrozatlan kakaópor
1 ek. víz

A töltelékhez:
6 dl kókuszkrém
12 dkg erythritol (ízlés szerint)
2-3 ek. citromlé (ízlés szerint)
1 bio citrom reszelt héja (opcionális)
1 rúd vanília v. 1 tk. vanília esszencia
6 lap zselatin
+
gyümölcsök (nálam cukor nélküli sárgabarack befõtt 2-3 db, 1 kiwi, 5 dkg fekete áfonya)

A piskótához az egész tojásokat habosra kevertem az édesítõvel, a mixer legmagasabb fokozatán ez kb. 10-12 percig tart, míg a hab térfogata a háromszorosára nem nõ. Ezután belekevertem az õrölt mandulát, én sütõport sosem használok a piskótához, de mindenki úgy sütheti, ahogy neki bevált. Egy nagy tepsit kibéleltem sütõpapírral ,erre öntöttem a masszát, amibõl 2-3 evõkanálnyit félretettem. A félretett masszát kikvertem a kakaóval és a vízzel, egy fagyasztós zacskóba töltöttem, a sarkára pici lyukat vágtam és ezzel csíkoztam be a piskóta tetejét. Majd egy fogpiszkálóval merõlegesen csíkokat húztam egyszer jobbról, egyszer balról, ez adja meg a mintát. 180 fokos sütõben nálam kb. 15 perc alatt sült meg a piskóta, ekkor óvatosan egy másik sütõpapírra borítottam, lehúztam a tetejérõl a sütõpapírt, amin sült, majd egy rácsra fordítottam, hogy kihûljön, a minta legyen felfelé. Ezt óvatosan kell csinálni, mert ilyenkor elég törékeny a piskóta. Ezután lemértem a formámat, mert pontosan bele kell szabni a piskótát, én az õzgerinc formát használtam, ami 1 literes, így körülbelül gondoltam, hogy az 6 deci krém elég lesz, csak pár kanál maradt ki belõle. A formába egy tiszta sütõpapírt tettem, belesimítottam a piskótát, a mintával lefelé. A kókuszkrémet kikevertem az édesítõvel, citromlével és a vaníliával, megkóstoltam, ha szükséges lehet bele tenni még édesítõt vagy citromlevet. A zselatinlapokat beáztattam, a krémbõl 1 decit elvettem, felmelegítettem, ebbe kevertem el a beáztatott zselatin lapokat, majd ezt kevertem hozzá az összes krémhez. Amikor elkezdett dermedni, akkor megtöltöttem a formát, a gyümölcsöket és kis piskóta darabokat, amik maradtak, felváltva tettem bele. A végén óvatosan a pulthoz ütögettem, hogy ne maradjon benne levegõ. A tetejére fektettem a méretre szabott piskótát, lefedtem, és hûtõbe tettem dermedni. Este készítettem, másnapig a hûtõben volt, ehhez a formához talán elég lett volna kevesebb tojásból készített piskóta is, mert maradt ki, de azt csak úgy megettük. Igazán finom és egyszerûen elkészíthetõ sütemény, mindenkinek ízlett a családban. Köszönöm az ötletet Katica, nem paleosoknak ajánlom készítsék el az õ hagyományos változatát:)






Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s